Anmeldelse af Claus Larsen

Selv ti år efter står begivenhederne stadig prentet ind i de flestes hukommelse: Terrorangrebet d. 11. september 2001, det største nogensinde, der krævede næsten 3.000 menneskeliv, og ændrede vores verdensbillede for altid.

Jeg har selv en vis interesse i emnet. Jeg boede og opholdt mig i New York den skæbnesvangre dag, så jeg har katastrofen personligt tættere på end danskere. Jeg har set de uafvendelige konspirationsteorier vokse til uhørt styrke, i kraft af Internettets mange muligheder for at sprede ikke blot information men også desinformation med en hurtighed der overgår alle tidligere konspirationers udbredelse.

Også i Danmark er konspirationsteorierne om ”9/11” – nine eleven, som det hedder i USA – udbredte. Derfor søsatte jeg sammen med Steen Svanholm den 1. august 2011 siten 911facts.dk, hvor vi undersøger de væsentligste myter og teorier om terrorangrebet.

Konspirationsteoretikere kendetegnes ved at de ser forbindelser og årsager hvor ingen er. Derfor vil 911facts.dk uvægerligt blive kædet sammen med udgivelsen af Ole Retsbos nye bog om emnet. Eftersom Steen og jeg naturligvis er betalt af CIA, FBI, jødiske bankfolk og andre der deltager i den nye verdensordens hemmelig plan om verdensherredømmet, vil også Ole Retsbo blive slået i hartkorn med os skumle typer.

Ole Retsbo er journalist, og ansat på Danmarks Radio, hvor han laver dokumentar- og historieprogrammer. Han er tidligere udlandsreporter på TV2 og DR Nyheder. “Konspiration?” er hans tredje bog, og er en formidabel indføring i de mange konspirationsteorier der florerer omkring terrorangrebet den 11. september 2001.

Retsbo lægger ud, på klassisk journalistisk manér, med at fremlægge fakta, i form af en tidslinie, hvor de enkelte begivenheder kort ridses op. Dernæst fortæller Retsbo om hvordan jorden var – og blev – gødet for de mange konspirationsteorier der i tidens løb er vokset frem af skyggerne. Twin Towers kollaps, og seks af de væsentligste argumenter for at årsagen ikke var flyene og de efterfølgende brande, gennemgås grundigt og sagligt. Myterne om Osama bin Laden får også et skud for boven. Flykaprernes påståede uduelighed viser sig at være noget overdreven: De havde – desværre –uddannelse og erfaring nok til at udføre deres ugerninger.

Jeg vil fremhæve kapitel 6, ikke fordi de andre er af lavere standard, for det er de slet ikke, men fordi gennemgangen af flykapringerne og sammenstødene med World Trade Center 1 og 2, bedre kendt som Twin Towers, giver et klart billede af en eskalerende katastrofesituation hvis omfang kommer helt bag på alle: Luftfartsmyndighederne, militæret, den amerikanske regering og præsidenten, medierne, og naturligvis os, der befandt sig i USA under angrebet, og alle andre rundt om på kloden, der fulgte med på tv-skærmene.

Med udgangspunkt i den franske journalist og politiske kommentator Thierry Meyssans bog ”L’effroyable imposture” (”Det forfærdelige bedrag”) tages angrebet på Pentagon også under kyndig hånd. Retsbo påviser, at myterne om f.eks. hullet i muren skulle være for lille, og at vragresterne ikke stammer fra det kaprede fly, og derfor er bevis på at noget andet end et passagerfly ramte bygningen, er lodret forkerte.

Retsbo tager også fat i det danske konspirationsmiljø, med fokus på den pensionerede kemilektor Niels Harrit, der har fået en plads i den absolutte top indenfor den verdensomspændende 9-11 konspirationsverden, efter sin opdagelse af hvad han selv mener er det såkaldte nano-termit i støvet fra Ground Zero. I kapitlet om Bygning 7, der rammende beskrives som ”konspirationsteoriernes hellige gral”, gennemgås begivenhederne der ledte til bygningens kollaps. Retsbo påpeger, at de eksempler på stålbygninger i brand som konspirationsteoretikerne, og Harrit i særdeleshed, hiver frem som argumenter for at Bygning 7 ikke kunne kollapse som beskrevet i den officielle undersøgelse, ikke kan bruges, idet ingen af de valgte eksempler er sammenlignelige. Bygning 7s kollaps var første gang at et sådant kollaps skete, som enhver anden begivenhed også har sin første gang.

Retsbo undersøger også baggrunden for de støvprøver som Niels Harrit har brugt til sit berømte eksperiment. Konklusionen er lammende:

”Den centrale påstand, om at der skulle være nanotermit i støvet, er også belevet stærkt anfægtet for at sige det mildt. Faktisk ser det ikke ud til, at der er en eneste ekspert uden for konspirationskredse, som kan bekræfte, at analysen rent faktisk beviser tilstedeværelsen af nanotermit i støvet.” (side 176)

Bogen får dog ikke på nogen måde indflydelse på selve konspirationsmiljøet, da den allerede med vanlig paranoia er afvist af den danske afdeling af Sandhedsbevægelsen, i11time:

”Jeg har købt bogen i dag og fundet ud af, at det er en fejlinvestering! – hvis altså ikke man er ude efter et godt grin! Forfatteren er ansat af DR til at fortsætte deres indædte forsøg på historieforfalskning.”
Peder Ibsen, i11time.dk

For alle andre i de skandinaviske lande med blot den mindste interesse og/eller tvivl om begivenhederne den dag er bogen et must.

Bogens website findes her: konspirationsteori.dk/