af Claus Larsen

Skeptica har modtaget denne beskrivelse fra “S.B.”, af en UFO-observation:

Jeg havde en oplevelse for efterhånden mange år tilbage det drejer sig om tiden hvor jeg gik på efterskole (Mellerup efterskole) jeg var på efterskolen 2 år hvilket vil sige skoleårene 1981/1982 og 1982/1983, jeg er næsten sikker på at det var en sen sommeraften/ nat 1982 men jeg er ikke sikker, den nøjagtige dato kan sikkert fremskaffes på en eller anden måde da det var en aften hvor mange eller alle elever var til en eller anden form for fest i byen Tvede.

Nå men nu til selve oplevelse, vi valgte at gå hjem til skole fra byen Tvede jeg husker ikke om der var en form for fælles kørsel i biler eller bus eller om de fleste gik ?, men det korte og det lange er at vi bevæger os 3 eller 4 personer fra Tvede mod Mellerup sent aften eller nat vi går på vejen som hedder Bavnevej den slå et knæk undervejs hvorefter at man bevæger sig ned af en bakke og efterfølgende op igen det var som jeg husker det på det flade stykke umidbart efter bakken vi havde en noget usædvanlig oplevelse.

Det som jeg husker og nu vil jeg lige sige og understrege at det mest underlige ved hele denne her historie er at der skulle gå omkring ca. 25 år før jeg egenteligt kommer til at tænke tilbage på episoden og også huske den ? dagen efter og resten af skoleåret og alle de mange år er gået hvor jeg ikke har skænket det en tanke, meget mærkeligt hvordan mon med de andre der var med ?.

Vi går altså mod efterskolen 3 eller 4 personer jeg husker 2 af dem 100 % sikkert og er næsten sikker på nr. 3 det ville være noget af et hit hvis de kan huske noget, det vi oplever er at der kommer to flyvende genstande grå som på billedet formen lidt anderledes de virkede store højden de har bevæget sig i er meget svær at vurdere men de har ikke været så frygteligt højt oppe jeg vil gætte på 100 til 300 meter hvor de 100 meter nok er det der kommer tættest på, de flyver tværs over vejen næsten over vores hoveder de flyver lidt forskudt både i højde og sideretning farten kan jeg ikke sige særligt nøjagtigt men de var hurtigt væk igen farten har vel været 70 – 90 km/t og her var der altså lyd på ikke en særlig høj lyd men den var helt tydelig og den var også helt speciel ikke nogen normal motorlyd som vi kender fra stempel eller turbine nærmere en lyd som jeg vil betegne som en form for strøm lyd en lyd som jeg ikke har hørt før, lyden havde vel 3 – 4 slag/pust eller hvad man nu end skal kalde det pr. sek.

Det hele er vel overstået på ca. 15 sek. fra vi ser dem til de forsvinder, de kommer fra retningen Rander Fjord og har vel retning mod byen Linde.

Jeg husker at vi undre os helt vildt og siger til hinanden hvad fanden var det og vi griner osv. og jeg husker at jeg siger at vi helere må holde mund med det eller tror alle at vi er gale eller lyver, meget kort tid efter går vi videre og ingen har talt om denne her episode efterfølgende hvad jeg ved af, jeg selv har glemt det totalt i alle disse år selv dagen efter mindes jeg ikke at jeg undrede mig over det eller noget som helst det har været helt svedt ud ?. Jeg husker normalt ting omkring mig rimeligt godt især ting som er anderledes.

Jeg kan sige 100 % sikkert at det vi så ikke var en flyver, helicopter, legetøjsflyver eller andet som kan forklares naturligt, jeg har set mange ting på himlen som bevæger sig som jeg ikke har kunnet sige hvad er måske 200 objekter gennem årende alle har sansynligvis været satelliter, fly og anden der kan forklares naturligt, jeg glor ikke efter ufo’er men ser jeg et eller andet der bevæger sig på himlen følger jeg det et stykke tid og efterfølgende gør jeg ikke mere ud af dette, så jeg er altså ikke en ufo galning der ringer ind med ufo varsler i tide og utide har faktisk aldrig gjordt det.

Er der andre der har lignende oplevelser hører jeg gerne om dette.

Kære S.B.,

Tak for din beretning. Den var meget interessant, fordi den afspejler hvordan en typisk UFO-hændelse opleves og beskrives.

Mange UFO-observanter, specielt dem, der oplever at blive bortført af rumvæsener, oplever det så stærkt, at deres liv ændres. Man kan nærmest beskrive det som en religiøs vækkelse, hvor man ser alting i et nyt lys.

Du tilhører den gruppe, der har oplevet noget de ikke forstod, men oplevelsen var ikke så stor, at dit liv blev forandret for altid. Faktisk glemmer du oplevelsen i hele 25 år.

Derfor må vi nødvendigvis forholde os temmelig kritisk til hvad du mener at kunne huske, så lang tid efter. Når det så er sagt, kan vi dog komme med et kvalificeret bud på hvad du så.

Dataindsamling

Hvad har vi at operere med? Lad os først begynde med hvad du ikke husker:

 • Datoen.
 • Tidspunktet.
 • Hvilken fest det var.
 • Hvordan hjemtransporten for de andre foregik.
 • Hvor mange personer der var med dig.
 • Hvordan landskabet var.
 • Du er også usikker på afstanden (højden) til objekterne. Den usikkerhed gør, at du ikke kan sige noget præcist om størrelsen (hvilket du ikke gør), eller hastigheden.

Lad os så kigge på hvad du kan huske:

 • Du anslår hastigheden til at være ca. 70-90 km/t.
 • Du beskriver lyden som 3-4 slag/pust i sekundet.
 • Du siger intet om størrelsen på objekterne, hvorfor det ikke har været noget der gjorde indtryk.
 • Du anslår højden til at være 100-300 m, hvilket tyder på en ret stor usikkerhed.
 • Retningen er fra Randers Fjord, ind i landet, formodentlig mod Linde.
 • Det hele tager ca. 15 sekunder.

Landkortet viser os forløbet:

Hvad var det så?

Du afviser selv at det kunne være helikoptere, men alligevel tyder alt på at du faktisk så to af dem.

Hvis vi kigger på retningen, finder vi, at de flyvende objekter havde direkte kurs mod Flyvestation Karup, der ligger længere inde i landet.

Helikoptere flyver ofte i formation, lidt forskudt. Rotorerne kan sagtens i næsten-mørke give indtryk af at være grå skiver; øjet opfanger en rotors bevægelser som netop skiver. Det passer også fint med lyden, som du beskriver som “3-4 slag/pust i sekundet”.

Hastigheden passer ikke, hvis de befandt sig 100 meter oppe, men passer fint hvis du tror at de befandt sig 100 meter oppe og fløj med den angivne hastighed, men de i virkeligheden var langt højere oppe. Så vil et objekt bevæge sig “langsommere”, set nede fra jorden, præcis som det ser ud når et passagerfly passerer hen over himlen fra en meget stor højde.

Den naturlige forklaring er altså at du har set et par helikoptere.

Kilder: