Thomas Oldrup og Jakob Sørensen: 45 myter og halve sandheder om 2. verdenskrig.
Informations Forlag. 171 s. 199 kr., udgivet 2012.

anmeldt af René Rasmussen

Redaktør af det populærvidenskabelige tidsskrift Alt om historie og forfatter til 101 historiske myter, Thomas Oldrup, og historiker Jakob Sørensen (forfatter eller medforfatter til bl.a. Danmark Besat – krig og hverdag 1940-1945, Operation Overlord og For Danmarks ære) har sat sig for på blot 171 sider at aflive hele 45 historiske ”myter og halve sandheder” om 2. verdenskrig. Det er der kommet en underholdende og ganske velskrevet lille bog ud af.

Hver ”myte” (”myte” forstås her som usand eller unøjagtig beretning) behandles på mellem to og fire sider. Måske er det det ualmindeligt stygge omslag, der gør det, men jeg kan ikke helt frigøre mig fra den tanke, at såvel omslagslayout som kapitellængde er nøje tilrettelagt med henblik på, at bogen skal læses bag en låst dør i husets mindste rum. Der er iBureauet, der har layout’et omslaget, som ser ud præcis sådan, som Terry Gilliam fra Monty Python ville have designet Den store Lokumsbog, hvis han da ellers havde fået opgaven.

Bogen trækker veksler på James Haywards ”2. verdenskrigs myter og legender” (2007), som jeg tidligere har anmeldt her på siden. Men ”45 myters” ultrakorte, præcise kapitler råder bod på den mangel hos Hayward, jeg ankede over den gang, nemlig dens uoverskuelighed. ”45 myter” er anderledes let at slå op i, og det er en kvalitet i en bog af denne type, som man ofte vil bruge til en hastig konsultation.

Hvad er det så for ”myter og halve sandheder”, vi præsenteres for? Det første kapitel med overskriften ”2. verdenskrig begyndte den 1. september 1939” er vel nærmest en halv sandhed, for forfatterne har jo fuldkommen ret i, at Japan invaderede Manchuriet allerede i 1931 og at Italien invaderede Albanien allerede i april 1939. Det er en engelsk synsvinkel at lade verdenskrigen begynde 1. september 1939, da Storbritannien blev involveret. Derfor er det så meget desto mere ærgerligt, at forfatterne på s. 16 – efter alt at dømme som følge af én af bogens meget få trykfejl – lader verdenskrigen begynde 1. september 1940 …

I den lettere ende finder vi myten om, at nazisterne skulle have opfundet læskedrikken Fanta! Drikken er ganske vist opfundet i 1941 af Coca-Colas datterselskab i Tyskland, da krigen gjorde det umuligt at skaffe ingredienserne til Coca-Cola fra USA. Men drikken har altså intet med nazipartiet at gøre. I den lidt tungere ende finder vi myten om, at polske kavalerister med lanser skulle have angrebet tyske kampvogne – selve sindbilledet på det tilbagestående, man tapre polske forsvar mod den hypermoderne tyske krigsmaskine. Myten har sit udspring i den tyske propagandas forvrængning af en virkelig hændelse på krigens første dag, da polske kavalerister med dragne sabler gennemførte et overraskelsesangreb på hvilende, komplet uforberedt tysk infanterienhed, men blev slået tilbage af en pludseligt opdukkende tysk panserenhed. I den tunge afdeling finder vi Holocaust-benægtelsen (som ikke optrådte hos Hayward) og myten om, at invasionen på D-dagen den 6. juni 1944 ville være mislykkedes, hvis Hitler var blevet vækket om morgenen. Jakob Sørensen er ekspert på D-dagen, og han argumenterer overbevisende for, at D-dagen ikke var i fare for at mislykkes, alene fordi de allierede styrker var for overvældende. Men kapitlet er beskåret så hårdt, at vi slet ikke får præsenteret myten om B-mennesket Hitler, som ingen turde vække, før det var for sent at træffe de nødvendige beslutninger! Imellem alle disse myter og halve sandheder kan man blive klogere på, om det passer, at alle SS’ere havde deres blodtype tatoveret i armhulen, at Danmark lod sig frivilligt besætte den 9. april 1940, at togene gik til tiden i Mussolinis Italien, at de allierede kunne have forhindret jødeudryddelserne ved at bombe kz-lejrene, at det berømte foto af flaghejsningen på Iwo Jima er opstillet og mange flere. Derimod leder man forgæves efter myten om, at de danske jøder måtte betale dyrt for at blive fragtet til Sverige i 1943. Det bliver man ellers stillet i udsigt i forlagets pressemeddelelse!

”45 myter og halve sandheder om 2. verdenskrig” henvender sig vist mest til et ungdommeligt eller mindre læsevant publikum. Men det bliver den bestemt ikke mindre nyttig af. Den være hermed anbefalet.

René Rasmussen