Af Jan Lindebjerg

Det er velkendt for de fleste, at folketinget rummer magtfulde sundhedspolitikere, som er stærke tilhængere af alternativ behandling.

Men de fleste er også med på, at det alternative marked er noget broget, og at det bestemt ikke er alt, som er lige anbefalelsesværdigt. Hvis der er noget politikere og embedsmænd er vilde med, så er det registreringsordninger. Dette har manifesteret sig ved etablering af RAB-ordningen.

RAB står for Registreret Alternativ Behandler. Ordningen er brancheadministreret. Sundhedsstyrelsen tildeler alternative brancheforeninger retten til at administrere ordningen, men ellers blander den sig fuldstændigt udenom.

Krav til brancheforeningerne

Det er ret nemt for en forening at få lov til at administrere RAB-ordningen. Man skal blot have en forening med mindst 30 medlemmer, et regelsæt for god klinisk praksis, en beskrivelse af uddannelseskrav samt en klageinstans. Det er fløjtende ligegyldigt, om foreningen repræsenterer tåbeligheder som homøopati eller metasundhed. En af brancheforeningerne (Fysiurgiske massører) er da også utilfredse med at blive sat i samme bås som de rigtigt alternative.

Uddannelseskrav til behandlerne

Udover den alternative behandlingsform er der også krav om, at uddannelsen skal indeholde sundhedslovgivning samt basalfag (anatomi, fysiologi og sygdomslære).

Jeg kan sagtens forstå intuitionen om, at hvis de alternative behandlere får uddannelse sundhedslovgivning samt basalfag, så er de bedre rustet til at kende deres begrænsninger. Mange behandlere har da også forstået, at de ikke må påstå, at de kan helbrede nogen for noget som helst. Den man så klare ved at påstå, at man kan aktivere kroppens selvhelbredende egenskaber. På den måde undgår man at komme i konflikt med sundhedslovgivningen. Man kan også afværge en evt. klagesag, idet behandlingssvigtet ikke kan tilskrives behandleren/behandlingen, men patienten selv.

Fantasien om øget patientsikkerhed er så stærk, at selv en forening som Kræftens Bekæmpelse anbefaler patienterne at søge en RAB-registreret behandler, hvis de ønsker at benytte alternativ behandling.

Det er naivt at forestille sig, at viden om basalfag kan rokke ved de mest absurde alternative ideer. Hvis man virkeligt tror på, at et homøopatisk præparat der hedder excrementum caninum (Dansk: Hunde hømhøm) kan stimulere holistisk selvhelbredelse af en kombination af mindreværdsfølelse, Morbus Crohn, migræne, høfeber, flovhed over sine forældre mm., så er der altså lang vej tilbage til den virkelige verden. For en god ordens skyld skal vi lige slå fast, at dette homøopatiske præparat intet har tilfælles med fæcestransplantation. Det er simpelthen fortyndet så meget, at der ikke er en skid tilbage af det oprindelige materiale. Der er kun hunde hømhømmens sjæl – Hvis den findes (Jeg tvivler).

Alternative behandlere uden grænser

Nogle alternative behandlingsformer er gavnlige i bestemte situationer. Et eksempel herpå er hypnoterapi. Det har mange nyttige anvendelsesmuligheder – også indenfor cancerbehandling. Et afsnit af DR programmet Sundhedsmagasinet omhandlede netop denne behandlingsform. Og der var mange gode takter. Men den gav også et indblik i hvordan denne brancheforening håndterer medlemmer, som træder ved siden af. En journalist udgav sig for at være pårørende til en patient med skizofreni, og spurgte en række hypnoterapeuter, om det var noget de kunne behandle. Rundspørgen fandt, at 8 af 10 RAB-registrerede hypnoterapeuter var friske på at behandle disse patienter.

Formanden for foreningen udtalte i et efterfølgende interview, at det ikke var i orden. Men hun ville intet foretage sig medmindre der kom en klage fra en patient. Man kan altså ikke forvente, at brancheforeningerne vil skride ind overfor registrerede behandlere, som klart overskrider det de må.

Men det er værre endnu

Hvor hypnoterapi har en vis berettigelse forholder det sig helt anderledes med metasundhed (Som også har tilhængere blandt holistiske læger). Metasundhed er opfundet af en nu forhenværende tysk læge ved navn Ryke Geerd Hamer. Han kalder det selv for Germanische Neue Medizin, men af let forståelige grunde spiller det ikke rigtigt at oversætte det direkte. Og da slet ikke når man ved, at Hamer er overbevist om, at hans system er stjålet af Israel hvor det nu er standardbehandlingen til alle. Og at Israel holder det hemmeligt for resten af verden som led i en jødisk konspiration, som har til formål at dræbe ikke-jøder. Det er endda gået så vidt, at en af hans nære venner har produceret dokumentation for konspirationen ved at udgive sig for overrabbiner i den tyske by Halle.

Det fører for vidt i denne artikel at give en fyldestgørende gennemgang af hvad herr Hamer har fundet på. Men han har altså fantaseret sig til en række naturlove, hvis konsekvens bl.a. er, at sygdomme som cancer er et resultat af et pludseligt opstået emotionelt traume, og en løsning af dette traume (F.eks. v.h.a. tankefeltterapi) helbreder kræften. At udøverne af metasundhed tager den fikse ide alvorligt illustreres på skræmmende vis af udtalelser, som en af de ledende udøvere af metasundhed i Danmark – Lars Mygind – er citeret for i Ekstrabladet (Artiklen er desværre skjult bag en betalingsmur). Han siger direkte, hvis behandlingen ikke virker er det fordi, han (og patienten) har fundet frem til det forkerte traume. Og Det man så skal gøre er, at lede efter et andet traume.

Denne Lars Mygind afholder RAB-kvalificerende kurser. Man kan altså blive RAB-registreret ved bl.a. at lære at Herr Hamers tankespind er egnet til at behandle kræft (øhh….stimulere kræftpatienters evne til at helbrede sig selv).

En anden frontfigur og underviser indenfor metasundhed i Danmark – Martin Hejlesen – skriver følgende om årsager til celleforandringer i livmoderhalsen:

” Celleforandring skyldes generelt en forandring i livet og har et biologisk formål. Et af de biologiske formål er at øge østrogenproduktionen, for at en kvinde skal se mere attraktiv ud. Det vil hjælpe hende med at tiltrække nogen, som kan erstatte et følelsesmæssigt tab………

…..Når det er livmoderhalsen, der er forandringer i, skyldes det en seksuel frustration – det kan være følelsen af ikke at føle sig værdsat som kvinde eller følelser af seksuel karakter, en seksuel tilnærmelse eller separation fra ens partner……”

Det kan bestemt være sympatisk at få en kvinde til at føle sig attraktiv. Men det vil ikke kurere HPV-inducerede celleforandringer (dysplasi eller cancer).

RAB-ordningen sikrer ikke forbrugerbeskyttelse

Alternativ behandling omfatter en lang række tiltag, hvoraf nogle såmænd kan være ganske fornuftige – Man kan endda diskutere, om de overhovedet er alternative. Men der er også mange, som er gennemført idiotiske. Og som er farlige fordi de benyttes i stedet for virksom konventionel behandling. Det ændrer RAB-ordningen ikke ved. En forening som Kræftens Bekæmpelse burde på det kraftigste fraråde patienter at besøge metasundhedsfolk – RAB registrerede eller ej. Det er alt for nemt for brancheforeningerne at fralægge sig det ansvar der burde være en naturlig del af at få lov til at administrere ordningen. Dels kan den hævde, at medlemmerne ikke behandler sygdomme, men stimulerer kundernes egne selvhelbredelsesevner. Dels kan den henholde sig til, at den vil have konkrete klager før den overhovedet vil overveje at kigge medlemmerne nærmere i kortene. Der med andre ord ikke tale om forbrugerbeskyttelse. Der er tale om blåstempling af noget som ingen blåstempling fortjener – Og det er rablende vanvittigt.