30 juli 2018 | Pseudovidenskab | 11 Kommentarer

af Claus Larsen

Hvem er Martin Hejlesen?

Martin Hejlesen er af profession leder i COOP og fængselsbetjent, men har i det sidste årti arbejdet sig op som en af Danmarks største og mest populære alternative behandlere. På sin hjemmeside tilbyder han mirakelkure, kurser, foredrag og uddannelse, hans bog, ”Kroppens celler husker alt”, kan fås for 299 DKK, og kapaciteter som Ninka-Bernadette Mauritson (forfatter til “Kernesund familie”-bøgerne), Lene Hansson (kostvejleder, bestsellerforfatter), og Mie Skov (bedste danske kvindelige bordtennisspiller nogensinde) roser ham i høje toner.1

Martin Hejlesen har ikke skyggen af en læge- eller sundhedsfaglig uddannelse.

Hvad påstår Martin Hejlesen?

På trods af sin fremtrædende position i den alternative branche, blev Martin Hejlesen først for alvor kendt i den brede offentlighed, da han den 9. april, 2018 skrev et opslag på sin Facebook-væg, hvor han påstod, at sollys ikke er den primære årsag til hudkræft2. Tværtimod skulle sollys beskytte mod kræft. Den solrige sommer var nok årsagen til, at denne noget alternative opfattelse i skrivende stund (juli 2018) er blevet delt næsten 7.000 gange, med over 2.000 likes.

Den store opmærksomhed resulterede dog også i en heftig kritik fra forskelligt hold, først fra cand. scient. Morten Elsøe3, og senere fra Videnskab.dk, som i en artikel med hjælp fra danske forskere afprøvede og afviste både denne påstand, og andre, som Martin Hejlesen også har fremsat4. Senere gennemhullede Jan Lindebjerg, speciallæge i patologisk anatomi og overlæge ved Vejle Sygehus, i Radio24syv Martin Hejlesens påstand om, at gulerodssaft kan kurere kræft5. Martin Hejlesen afviste først at deltage i radioprogrammet, men skiftede holdning, og deltog senere i et båndet interview, hvor han ikke var i stand til at forsvare en eneste af sine udtalelser6.

Det er langt fra de eneste påstande fra Martin Hejlesen. En gennemgang af hans hjemmeside og Facebook-væg viser, at han hævder at kunne kurere følgende dårligdomme7:

 

 

 

 • Alzheimers sygdom
 • Andre seksuelle problemer
 • Astma
 • Brok
 • Bugspytkirtelbetændelse
 • Bulimi
 • Depression
 • Diarré
 • Diskusprolaps
 • Dump smerte i højre side
 • Dårlig appetit
 • Dårligt syn
 • En tunge, der skinner eller er dækket af et hvidt eller gulligt lag
 • En ”galdesur” eller vred personlighed
 • Fedme
 • For varm og sveder for meget på overkroppen
 • Forhøjet kolesterol
 • Forstoppelse
 • Frossen skulder
 • Følelsesløshed og lammelser i benene
 • Gullig farve og huden og det hvide i øjnene
 • Hedeture og kuldegysninger
 • Hepatitis
 • Hjerteflimmer
 • Hjertesygdom
 • Hormonale ubalancer
 • Hovedpine og migræne
 • Hudsygdomme af enhver art
 • Håbløshed
 • Hæmorroider
 • Impotens
 • Infektioner, de fleste
 • Iskias
 • Isolation
 • Kitfarvet (lys) afføring
 • Knogleskørhed
 • Knæproblemer
 • Kolde hænder og fødder
 • Krampe
 • Kronisk træthed
 • Kræft
 • Kvalme og opkastning
 • Ledproblemer
 • Ledsygdomme
 • Levercirrose
 • Leverpletter, især på håndryggen og i ansigtet
 • Lyskesmerter
 • Mareridt
 • Meget fedtet hår og hårtab
 • Migræne
 • Multipel sclerose og fibromyalgi
 • Mørke rande under øjnene
 • Nakkestivhed
 • Nykturi (nattetisseri)
 • Nyresygdomme
 • Over- eller undervægtig
 • Podagra
 • Poser under øjnene
 • Problemer i forbindelse med menstruation og menopause
 • Problemer med synet
 • Problemer med tænder og tandkød
 • Prostatasygdomme
 • Psoriasis
 • Rigelig tarmluft
 • Rodløshed
 • Sceneangst
 • Sklerose
 • Skoliose
 • Smerter i knæ
 • Smerter ved den øverste del af skulderbladet og/eller mellem skulderbladene
 • Stive led og muskler
 • Stofskifteproblemer
 • Stærke smerter i skuldre og ryg
 • Svimmelhed og besvimelsesanfald
 • Svært ved at få vejret
 • Sygdomme i fordøjelsessystemet
 • Sygdomme i hjernen
 • Sår på tolvfingertarmen
 • Sår, som bliver ved med at bløde og ikke vil hele
 • Søvnproblemer, søvnløshed
 • Tab af muskelspænding
 • Trang til bestemte fødevarer
 • Traumer
 • Urinvejsproblemer

 

 

 

Med et så bredt favnende udvalg er det ikke underligt, at Martin Hejlesen har opnået stor succes i den alternative sygdomsbekæmpelse. Besynderligt nok anser Martin Hejlesen ikke selv kræft for en sygdom:

”Der findes intet videnskabeligt bevis for at cancer er en sygdom”8

 

Er der sammenhæng i Martin Hejlesens påstande?

Det er svært at se en rød tråd i de angivne eksempler, hvis man har de videnskabelige briller på. Hvad har kræft til fælles med nattetisseri, stofskifteproblemer og poser under øjnene? Martin Hejlesens forklaring er enten skyld eller konspiration.

Skyld

Sygdom skyldes ifølge Martin Hejlesen i nogle tilfælde ubehandlede traumer hos patienten. Ved at få patienten til at erkende og bearbejde disse traumer, fjernes sygdommen også9.

Men det betyder også, at sygdom er patientens egen skyld: Det er patientens ansvar at erkende traumerne, og få dem behandlet af Martin Hejlesen.

Konspiration

I de andre tilfælde skyldes sygdom de evidensbaserede, videnskabeligt underbyggede diagnosticerings- og behandlingsformer. Hvor nogle alternative behandlere afviser de videnskabelige muligheder som irrelevante, går Martin Hejlesen skridtet videre, og påstår, at det er diagnosticeringen og behandlingen, der er årsagen til sygdommen.

For eksempel påstår Martin Hejlesen, at:

”Siden mammografisk screening blev indført, er forekomsten af en form for brystkræft kaldet ductal carcinoma in situ (mælkekanalen) steget med 328 procent. To hundrede procent af denne stigning skyldes på grund af mammografi.”10

Den tager vi lige igen: Kvinder får i overvejende grad en bestemt type brystkræft på grund af mammografi – ifølge Martin Hejlesen.

Hvorfor skrider lægerne så ikke ind, og fraråder kvinder lægefaglig diagnosticering og behandling? Fordi lægerne, og lægemiddelindustrien skulle tjene flere penge på at sygeliggøre os, end at helbrede os. Den moderne sundhedssektor er med andre ord en kolossal konspiration:

”En hemmelighed er blevet afsløret: Kræft er ikke en sygdom, men er en forretning! Der er også en bog med titlen “World Without Cancer”, som er blevet forhindret til at blive oversat til talrige sprog.”

(…)

”Kræftindustrien er en enorm forretning og der omsættes milliarder dollars årligt. Det blomstrede især op efter anden verdenskrig.

Men når vi overvejer det faktum, at kuren er blevet fundet for længe siden, er konklusionen mere end klar: kræft fylder lommerne på kolonisatorer.”11

 

Konsekvenser

Denne noget alternative opfattelse af patologien har den fordel, at Martin Hejlesen og hans disciple ikke behøver at forholde sig til, hvad videnskaben siger om sygdommene. Man kan ignorere videnskabens fremskridt gennem århundreder, og i stedet forlade sig helt på Martin Hejlesens metoder.

Martin Hejlesen benægter selv ivrigt, at han nogensinde har frarådet en af sine patienter at søge læge. Men hvis patientens sygdom er forårsaget af diagnosticering og behandling, og patienten vil helbredes for sygdommen, så følger det logisk, at patienten skal undgå diagnosticering og behandling. Ergo fraråder Martin Hejlesen, gennem sin påstand om, at sygdommen er forårsaget af diagnosticeringen og behandlingen, at patienten skal søge læge.

Fjernelse af traumer er dog ikke det eneste, der ifølge Martin Hejlesen kan helbrede sygdomme. Han opremser på sin hjemmeside en lang række mirakelkure, f.eks. mælkebøtterod, som skulle dræbe 98% af kræftceller på få dage12, kokosolie, som skulle nedbryde 93% af tyktarmskræft på få dage13, og gurkemeje, som skulle være årsagen til, at indere har 10 gange lavere forekomst af kræft i tyktarmen, bryster, prostata og lunger14. Uhelbredelig blærekræft kan helbredes på to måneder med grøn te og økologisk hytteost blandet med hørfrø olie15. Selv hvis man får kræft, kan man trøste sig med, at 90-95% af alle tilfælde af kræft dukker op og forsvinder af sig selv igen16.

Når man ser eksemplerne på mirakelkure igennem, virker det mest, som om Martin Hejlesen har fundet tilfældige historier på Internettet, og helt ukritisk smækket dem på hjemmesiden. Martin Hejlesen fortæller dog også om lødige undersøgelser, men blander dermed videnskab og pseudovidenskab sammen. Eftersom opfordringerne til en alternativ indstilling til helbredelse ikke er baseret på en velovervejet, veldokumenteret, og sammenhængende indsigt, men derimod et sammensurium af uverificerede anekdoter, hvis eneste fællesnævner er, at de er alternative, prøver Martin Hejlesen at skabe et falsk billede af videnskabelighed.

 

Hvordan gør Martin Hejlesen?

Martin Hejlesen adskiller sig fra den typiske alternative behandler, ved at dele sin metode op i to elementer: Helbredelse og selv-helbredelse, eller rettere, uddannelse i selv-helbredelse. Hvor en homøopat giver patienten fortyndet vand, en kiropraktor reorganiserer imaginære energistrømme, og en akupunktør stikker nåle ligegyldige steder i kroppen, har Martin Hejlesen udvidet forretningsgrundlaget, ved at anskue sine patienter som potentielle kunder til sine kurser17.

Som grundlag for sin behandlingsform anvender Martin Hejlesen et udpluk af New Age idéer, bl.a.:

Det selvhelbredende menneske

Præmis: Før videnskaben levede mennesket i en paradisisk tilstand, hvor der måske var sygdomme, men den gamle viden, som var blevet opsamlet igennem årtusinder, kunne helbrede ved Moder Naturs egne magiske kræfter.

Anvendelse: Martin Hejlesen skriver på sin hjemmeside:

”Metasundhed eller metamedicin, som det også kaldes, er en ældgammel læren om det selvhelbredende menneske, der er blevet brugt i tusinder af år. I modsætning til den konventionelle lægevidenskab arbejder vi her med roden BAG ethvert sygdomsbillede, i stedet for blot at behandle symptomerne. Det mener jeg, er den rette vej frem, idet vi på den måde kan eliminere sygdomme i vores krop og sind, i stedet for blot at begrave dem dybere. Metasundhed virker og det er jeg selv et levende eksempel på, det samme er mine mange klienter.”18

Realitet: Før videnskaben kreperede mennesket for et godt ord. Folk døde ikke af kræft i samme omfang som de gør i dag, af den simple årsag, at de døde af alt muligt andet først, som vi i dag bliver helbredt for, eller måske slet ikke udsættes for.

Man kendte ikke til eksistensen af bakterier, virus eller gener, og de remedier, der ikke slog patienterne ihjel alt for åbenlyst, blev med tiden indlemmet i kataloget. ”De gamle behandlingsformer” er altså testet på mennesker, hvilket må være en bitter (sukker?)pille at sluge, hvis man selv er imod dyreforsøg.

Men hvor tidligere tiders civilisationer pegede på guddommelig straf som årsagen til sygdom, anvender Martin Hejlesen den gængse New Age opfattelse: At sygdom er den syges skyld.

Ifølge Martin Hejlesen bliver man syg, fordi man ikke er tilstrækkelig opmærksom på, hvad ens krop fortæller en. Men alene det faktum, at folk ofte først går til lægen, når en sygdom er så fremskreden, at den bliver livstruende, er bevis på, at vi er elendige til at aflæse vores krops signaler.

Monisme

Præmis: Enhedslæren, eller monisme, er en gammel forestilling om, at alt kan føres tilbage til et eneste princip. Monisme findes bl.a. i homøopatien, og primitive former for trolddom, hvor man får en løves kræfter af at spise et løvehjerte.

Anvendelse: Martin Hejlesen anser traumer som årsagen til sygdomme, store og små. Hvis patienten, ved hjælp af Martin Hejlesen, eller efter uddannelse af samme, kan identificere traumer fra eget liv, og gennemarbejde dem, så vil patienten blive rask9.

Realitet: Dette ignorerer alle velunderbyggede videnskabelige opdagelser igennem århundreder om årsag/virkning. Martin Hejlesen er dermed grundlæggende anti-videnskabelig i sin tilgang til sygdomsbehandling.

Livskraft

Præmis: Den imaginære kraft, der gennemsyrer universet, inklusive galakser, planeter, mennesker og rundorme. Den kan bl.a. lokaliseres i såkaldte meridianer, kendt primært fra akupunktur19. Den går også under betegnelser som qi, prana, og orgon.

Anvendelse: Martin Hejlesen bruger to teknikker, Tankefeltterapi (TFT), og Emotionel Friheds Teknik (EFT), hvor han banker let på patientens pande eller andre steder, hvor han mener, at de postulerede energi-punkter befinder sig i menneskekroppen. Hvor TFT helbreder sygdomme, forløser EFT traumer20.

Realitet: Tankefeltterapi er opfundet i 1981 af den amerikanske psykolog, Roger Callahan21, og Emotionel Friheds Teknik af energi-healeren Gary Craig, i 199322, altså alt andet end tusind år gammel viden. Al evidens peger på, at oplevelsen af helbredelse ved begge behandlinger kan tilskrives placeboeffekten: Man forventer som patient en forbedring som følge af behandlingen, men denne forbedring er indbildt. Placebo helbreder ikke patienten, men får kun patienten til at opleve en følelse af at være blevet helbredt.

Hvad gør Martin Hejlesen i virkeligheden?

 

Hvilken rolle har Martin Hejlesen?

Martin Hejlesen er først og fremmest sælger. Han er konstant i rollen, hvilket kan ses på hans hjemmeside, hvor de mange undersider alle er udformede som en glødende reklame for hans virksomhed. Siderne er plastret til med tilbud og vidnesbyrd fra ovenud tilfredse kundepatienter, hvad enten de har hørt et foredrag, købt hans bog, er blevet helbredt, eller har uddannet sig til at helbrede sig selv og andre23.

Hans undervisning foregår bl.a. i Alicante, Spanien, hvor patienterne bliver uddannet som selv-helbredere17. Ud over at være en bragende god forretning, er der mange fordele ved at invitere patienterne (på fotografierne på hjemmesiden er det alle kvinder) til behandling og uddannelse under varmere himmelstrøg. Martin Hejlesen har dermed fået placeret patienterne i et miljø, der signalerer både luksus og afslappelse, men også effektivt har isoleret dem fra omverdenen. Forventningerne er skruet helt i vejret, gruppepresset er stort, der er mange tusinde kroner på spil, og ingen vil være den, der siger, at miraklet ikke er sket. Vidnesbyrd fra svømmepølen følger det sædvanlige mønster: Der er ikke en sky på himlen, ikke et negativt ord, og ikke den sygdom, som Martin Hejlesen ikke kan helbrede ved små tryk på meridianerne, og en dyb snak om personlige traumer.

Hvordan finder Martin Hejlesen kunder?

Martin Hejlesen stiller en model op, hvor man selv kan beregne, hvornår man er i risiko for at få sygdomme (som så kan behandles af ham). Hvis man opnår flere end 300 point inden for de seneste tre måneder, har man ”en betydeligt forøget risiko for en forværring” af ens helbredstilstand. Ligger man fra 150 til 299, så har man en ”øget risiko for forværret helbredstilstand”, mens man kun har en ”lille risiko for forværret helbredstilstand”, hvis man ligger under 15024.

Martin Hejlesen angiver ingen kilder for tallene.

Det er interessant at bemærke, at det ikke kun er negative begivenheder, der medfører risiko for sygdom, men også positive, som en forfremmelse, en ferie, eller indgåelse af ægteskab. Men det centrale er, at de færreste vel kan sige sig fri for at opleve en pæn del af begivenhederne. Bliver man syg et par gange om året, er man sikret 53 point pr. tre-måneders periode. Tilsvarende får man 44 point, hvis en nær slægtning oplever en forandring (hvilket jo både kan være til det værre, eller til det bedre). Har man problemer med svigerfamilien – hvilket jo nærmest er en kliché – så har man 29 point mere. En fremragende personlig indsats er åbenbart også sygdomsfremkaldende, for det giver 28 point. Har man ændret livsstil – og hvem gør ikke det i disse tider? – ryger der 24 point mere oven i. Ægteskabelige skænderier smækker 35 point mere i kassen, en ny social aktivitet giver 18 point, ændrede spisevaner 15, ferie 13, og seksuelle problemer 39.

Den kvikke læser har sikkert regnet ud, at det moderne menneske praktisk talt er garanteret en diagnose fra Martin Hejlesen som ”betydeligt forøget risiko for en forværring”. Men så er det jo godt, at Martin Hejlesen tilbyder et to dages grundkursus til 2.400 DKK18, eller personlige sessioner, til den rørende billige pris af 1.600 DKK for den første, 5.200 DKK for de næste fire, og 6.800 DKK for de næste fem25. Et personligt forløb hos Martin Hejlesen kan altså løbe op i 13.600 DKK.

Hvis man da ikke beslutter sig for at blive uddannet som (selv-)behandler, som foregår i det skønne Alicante, til en pris af 9.600 DKK (eksklusive fly, lejlighed, billeje, mad/diverse)17.

 

Udgør Martin Hejlesen en fare?

Ja.

Manglende virkning

Martin Hejlesens behandlingsformer virker ikke. Der er ingen evidens for, at blot en enkelt af de metoder, som Martin Hejlesen anvender og anbefaler, har nogen som helst helbredende virkning. Hvis de havde, ville medicinalfirmaerne være over dem som en høg, og indlemme dem i deres produktkataloger.

Manglende behandling

Martin Hejlesen har derfor ikke behandlet sine kundepatienter. Hvis hans patienter virkelig er syge, får de ingen lægefaglig behandling, hvis de efterlever Martin Hejlesens påstand om, at de lægefaglige behandlingsformer er det, der skaber sygdommene. Der er intet, der tyder på, at Martin Hejlesens patienter gør andet – tværtimod bryster han sig af kun at få positive tilbagemeldinger på hans Facebook-væg.29

Manglende ansvar

Den alternative branche er ikke kun karakteriseret af overtro og New Age nonsens, men også en total mangel på ansvarsfølelse fra de alternative behandlere.

Hvis lægen begår en fejl, findes der klagemuligheder ved samfundsinstanser, der har muligheden for at sanktionere lægen. Hvis den alternative behandler begår en fejl, er den eneste klagemulighed en retssag, enten en civilretssag eller strafferetssag.

I Martin Hejlesens verden fordeles ansvaret således:

 • Hvis man får kræft, er det ens egen skyld. Man har jo ikke været opmærksom på, at ens traumer er skyld i ens sygdom.
 • Hvis Martin Hejlesens behandling slår fejl, er det ens egen skyld. Man har ikke gravet tilstrækkeligt dybt i sine traumer, så hvad kan man forvente andet end en manglende helbredelse?
 • Men hvis Martin Hejlesens behandling ser ud til at lykkes, er det Martin Hejlesens fortjeneste. Når han selv helbreder, er det hans fortjeneste. Når hans kundepatient har helbredt sig selv, er det også hans fortjeneste.

 

Manglende integritet

 

Uetisk behandling

Ikke nok med, at Martin Hejlesen ikke har skyggen af lægefaglig uddannelse, og dermed bringer sine kundepatienter i fare, så er det også etisk forkasteligt at anskue sine patienter som potentielle indkomstkilder ud over det rent lægelige. Når man går til sin rigtige læge med sin sygdom, så skal lægen naturligvis ikke prøve at sælge kurser til patienten, kurser, som lægen selv står for, og profiterer af, og som af lægen hævdes at kunne sætte patienten i stand til at helbrede sig selv.

Skyld og skam

Martin Hejlesen lægger ikke kun ansvaret for sygdomme på patienten, han kan også tilføre patienten skam over sin egen situation. Hvis et barn har ledsmerter, behandler Martin Hejlesen moderen i stedet. Ansvaret for sygdomme/dårligdomme kan derfor, i tilfælde af, at patienten er et barn, skyldes moderen. Moderen skal nu leve med, at hun var skyld i sit barns problemer.26 En kvinde bliver helbredt for sine stofskifteproblemer, da hun får fortalt, at de skyldes hendes ufrivillige abort. Kvinden skal altså ikke kun leve med smerten efter en ufrivillig abort, men nu også med den opfattelse, at hendes mistede barn var skyld i hendes stofskifteproblemer.27

Systematisk frasortering af kritik

En så ukritisk tilbedelse fra sine kundepatienter må være svær at håndtere, men har da også sine gode sider: Hvis alle kundepatienterne elsker Martin Hejlesen, er der ingen tvivl om, at han går fra dagens gerning med en positiv følelse. Derfor kan det opleves ubærligt, hvis han så på andre tidspunkter får kritiske spørgsmål. På trods af alle de positive og bekræftende vibrationer, så viser Martin Hejlesen sig fra sin mindre pæne side, når han systematisk fjerner enhver kritik fra sin Facebook-væg.

Denne udrensningsproces foregår med imponerende hurtighed. Ofte går der kun få minutter, endda sekunder, fra at et indlæg er blevet skrevet, til det er fjernet igen, uanset om det er lødige, saglige kritiske kommentarer, eller blot spørgsmål. Skribenten bliver derefter blokeret fra at skrive nye indlæg, og kan endda opleve, at Facebook-venner også bliver blokeret. Læsere af Martin Hejlesens Facebook-væg får dermed et indtryk af, at ingen kan sige ham imod fagligt, eller komme med saglige modargumenter. Ifølge Martin Hejlesens Facebook-væg eksisterer der simpelthen ingen kritik af hans metoder.

Trusselslignende respons

Martin Hejlesen kan endda forfalde til trusselslignende udsagn, hvis man drister sig til at skrive kritisk om hans metoder på de sociale medier. Dette fik Anders Nedergaard at føle i 2017, efter denne havde skrevet en kritisk anmeldelse. Martin Hejlesen fandt frem til Anders Nedergaards telefonnummer, og lagde vrede telefonbeskeder.28

Martin Hejlesen har dog på sin Facebook-væg efterfølgende tilgivet ikke kun Anders Nedergaard, men også Morten Elsøe og Sundhedsstyrelsen29. Opslaget var vedhæftet et tilhørende billede af Martin Hejlesen selv, med teksten:

“En af de ældste åndelige budskaber i verden er når du tilgiver, vil du selv blive tilgivet…”

Martin Hejlesens opslag var altså at søge tilgivelse fra andre, nu han selv tilgav dem. At Martin Hejlesen søger tilgivelse fra Anders Nedergaard er fuldt forståeligt, men det er mindre klart, hvorfor Martin Hejlesen også søger tilgivelse fra Morten Elsøe og Sundhedsstyrelsen, hvis han alligevel ikke mener, at han har gjort noget galt. Måske der ligger et skjult traume, der kun venter på at blive afsløret?

Plagiat

På sin hjemmeside gør Martin Hejlesen meget ud af at beskytte sine egne rettigheder. Hver eneste side slutter med denne tekst:

“Du må ikke uden skriftligt samtykke fra Martin Hejlesen, kopiere, genudsende, uploade, sende, overføre eller distribuere indholdet af den besøgte hjemmeside, herunder tekst, billeder, lyd eller video til kommercielle eller offentlige formål.”1

Dette virker noget selvmodsigende, da Martin Hejlesen selv har et meget afslappet forhold til andres ophavsret. Martin Hejlesen skriver meget lange indlæg på sin Facebook-væg, og det er ikke altid, at skribenten er Martin Hejlesen selv. Der plukkes frit fra andres værker, nogle gange med kildeangivelse, andre gange uden. Et eksempel på det sidste er hans opslag om at solcreme giver hudkræft. Opslaget indeholder hele afsnit fra en enkelt kilde, The Truth About Cancer30, uden at Martin Hejlesen har henvist til kilden.

Eksempel 1:

“Vitamin D increases cell differentiation, suppresses growth signals, reduces cell proliferation, reduces the effect of IGF-1(insulin- like growth factors) on cancer progression, and inhibits angiogenesis (formation of new blood vessels in tumors). Therefore, it is more likely that low vitamin D levels account for the rise in skin cancer incidences. In fact, numerous studies show that low vitamin D status may actually contribute to the development of cancers of the skin, breast, colon, ovaries, and others.”

er direkte oversat til:

“D-vitamin øger celledifferentiering som undertrykker vækstsignaler reducerer celleproliferation som igen reducerer virkningen af IGF-1 (insulinlignende vækstfaktorer) på kræftprogression og hæmmer angiogenese (dannelse af nye blodkar i tumorer). Derfor er det mere sandsynligt, at LAVT D-vitaminindhold står for stigningen i forekomsten af hudkræft. Faktisk viser mange undersøgelser, at lav D-vitaminstatus faktisk kan bidrage til udviklingen af kræft i hud, bryst, tyktarm, æggestokke og andre typer kræft.”

Eksempel 2:

“In the past 50 years, sunscreen use has increased dramatically. According to the CDC (U.S. Center for Disease Control), at least 61% of American adults protect themselves from the sun, and that this reflects a substantial increase over the years. Back in the early 1970s, sales of sunscreen were around $18 million. By some estimates, this has now grown to almost $400 million annually.”

er direkte oversat til:

“I de sidste 50 år har forbruget af solcreme øget dramatisk. Ifølge CDC (Center for kontrol af sygdomme) beskytter mindst 61% af de amerikanske voksne sig fra solen, og det afspejler en betydelig stigning gennem årene. Tilbage i begyndelsen af 1970’erne var salget af solcreme ca. 18 millioner dollars. Det er nu vokset til næsten 400 millioner dollars om året.”

Eksempel 3:

“Exposure to the sun facilitates the production of vitamin D. There are well over 800 published research papers showing the effectiveness of vitamin D to protect against cancer as well as to aid in its treatment.”

er direkte oversat til:

“Eksponering for solen øger produktionen af D-vitamin. Der er godt 800 publicerede forskningsdokumenter, der viser effektiviteten af D-vitamin for at beskytte mod kræft såvel som at hjælpe med i behandlingen.”

Eksempel 4:

“Chemicals found in many sunscreens are toxic endocrine disruptors and damage the heart and liver.”

er direkte oversat til:

“Kemikalier, der findes i mange solcreme, er giftige hormonforstyrrende stoffer og beskadiger hjertet og leveren.”

 

Har Martin Hejlesen et svar?

I kølvandet på den massive omtale, som Martin Hejlesen fik efter sit solcreme-opslag, skrev han følgende et harmdirrende forsvar, som her er gengivet i sin helhed:

”Jeg skriver nu dette opslag, da der altid er to sider af en sag og her kommer min version.

Sundhedsstyrelsens pressechefs kommentar d.13/7 om, at hun håber DR-medier vil bruge tid på at udstille ”den kyniske kvaksalver” og opslaget fra Anders Nedergaard ( A N ), hvor han selv giver udtryk for, at have kontaktet Sundhedsstyrelsen m.h.p. at få mig stoppet blev opslået den 19/7!

Nu fra flere sider, bliver der sat ind på at få lukket ned for mig og mit virke!? Sammenhæng? Det virker sådan!

Hændelsen som A N bruger til at fremstille mig på den groveste måde, som den ”jeg i virkeligheden er”, skete d.25/12 2017, hvor A N via min FB side, ville anmelde mig til politiet for kvaksalveri og med kort interval derefter opstod chikane fra to øvrige personer. Det er denne hændelse, som jeg reagerede på, da jeg i længere periode havde været chikaneret af især universitetsuddannede.

Hertil må jeg pointerer, at A N med indholdet i sit Facebookopslag d.19/7 og uden dokumentation for sine påstande, selv vælger, at ligge sig på kant med loven.

A N skriver endvidere, at ”hvis ikke jeg allerede har menneskeliv på samvittigheden, så er det et spørgsmål om tid, før det sker”. Dette er uden at have et eneste konkret bevis for de påstande, som han selv fremstiller og uden at kunne beskrive, hvordan jeg skulle være i stand til, at koste menneskeliv. Han mener at mine ytringer gør mere skade, hvordan gør de det og hvordan gøre man skade på andre ved at ytre holdning.

I de 4 år som jeg har skrevet offentlige opslag på FB, har der ikke været en eneste hændelse, hvor en eneste har givet udtryk for, at det har bragt nogen i fare.

Han skriver også, at han vil beskytte letpåvirkelige sjæle mod udnyttelse og påvirkning. Er det da A N, Morten Elsøes (M E) og Sunhedsstyrelsens holdning, at der er en stor del af den danske befolkning, som ikke er i stand til at tænke selv, danne egne holdninger, træffe egne valg og tro på det, den enkelt nu engang har ret til at tro på?

Der bliver skrevet, at A N vil vise, hvordan jeg er i virkeligheden er og at jeg er farlig. Hvordan viser dette noget som helst om, hvem jeg i virkeligheden er, når det kun er ud fra meget få subjektive holdninger og observationer, som han har gjort sig og ud fra, at M E, A N og Sundhedsstyrelsen bare ikke bryder sig om mine holdninger, og ikke mener jeg skal have ret til at udtrykke mig?

Men som A N selv er inde på, er der intet at politianmelde mig for, da jeg modsat ham selv(med det opslag han har lavet) følger loven, og så er det vel forståeligt, at jeg bliver frustreret og finder det vildt ubehageligt, at blive mødt med den opførsel, som Anders vælger at angribe mig med fra starten, uden at han på noget tidspunkt spørger ind til, hvordan jeg reelt praktiserer.

A N skriver så tydeligt, at han vil have stoppet mine ytringer, men hvad er det, der gør A N, M E eller Sundhedsstyrelsen til herre over, hvem der må og hvem der ikke må ytrer sig og hvad der er sandt eller falsk?

Er det kun mennesker med en specifik baggrund/uddannelse, der må have lov til at ytre sig på sociale medier, simpelthen fordi I ikke mener den danske befolkning selv er i stand til, at danne sit eget indtryk og undersøge tingene selv og vi ikke kan klare os selv, uden at folk som A N, M E eller Sundhedsstyrelsen sørger for at forklare os, hvad vi skal tro på?

Bor vi ikke i et land, hvor vi har ret til at ytrer os om det vi tror på? Eller handler denne personlige hetz i virkeligheden om, at jeg pludselig fik delt et opslag så tilpas mange gange, og at nogen ikke kunne holde ud, at en stor del af den danske befolkning også havde tvivlsspørgsmål til nogle af de samme emner som jeg? For det er jo sjovt nok først nu, hvor det viser sig, at mange deler samme interesse som jeg, at der fra flere sider, bliver sat ind på at få lukket ned for mig og mit virke!? Sammenhæng? Det virker sådan!

Jeg har aldrig vejledt nogen i min praksis til at undlade at søge læge, ligesom jeg aldrig har fortalt nogen, at jeg kan helbrede dem fra de gener eller den sygdom, som de har. Beretningerne fra min side, er beretninger, som folk selv har skrevet til mig efter behandlingerne. Mere præcist kalder jeg det selvhelbredelse.

Jeg beklager dybt min egen adfærd, men jeg har været under massivt pres længe og fra flere sider. Dette har medvirket til, at mine uhensigtsmæssigheder kan opstå under sådanne angreb.

Så hvis det er hele lovgivningen I vil have lavet om på, så gør det. Men at forsøge at gribe det an med personlig hetz mod en enkelt alternativ behandler, grænser simpelthen til en manipulerende grænseoverskridende form for nedgørelse af andre tilgange og perspektiver på selvhelbredelse og alternative måder at se sundhed på.

Jeg tilgiver hermed Anders Nedergaard, Morten Elsøe, Pressechef Tina Gustavsson mf. Og Sundhedsstyrelsen til solen, månen, stjernerne, planeterne og tilbage.

De bedste hilsner Martin Hejlesen

Human Self Development & Progress.”29

Det massive pres, som Martin Hejlesen anfører som årsag til sine ”uhensigtsmæssigheder”, skulle være opstået gennem længere tid, og fra flere sider. Men enten må det massive pres, Martin Hejlesen omtaler, være opstået før Anders Nedergaards kritik, eller også bytter Martin Hejlesen om på begivenhedernes gang, idet Anders Nedergaards kritik kom sidst i 2017, mens Martin Hejlesen først kom i mediernes søgelys, da han den 9. april 2018 skrev sit indlæg om solcreme.

Hvis det er det første, melder spørgsmålene sig omgående: Hvis Martin Hejlesen ikke kan kontrollere sin aggression på grund af livets almindeligt forekommende problemer, hvad nytte er hans uddannelse så? Hele konceptet går jo ud på at fjerne de dårlige følelser, som et menneske får med tiden, så man kan opnå det perfekte liv. Hvis mesteren selv ikke formår at bruge sine egne metoder, hvordan skulle hans kunder så? Hvorfor har Martin Hejlesen ikke fået en byge af sygdomme på grund af de traumatiske oplevelser han har fået? Måske hans koncept slet ikke holder?

Hvis det er det andet, manipulerer Martin Hejlesen med os: Han vil have os til at tro, at han er offeret, fordi Anders Nedergaards kritik ramte så hårdt, at det fik Martin Hejlesen ud af balance, hvorfor de efterfølgende tiltag, som også omfatter den systematiske udrensning af kritiske røster, må undskyldes og tilgives Martin Hejlesen. Men der findes heller ingen kritiske indlæg fra før Anders Nedergaards kritik. Det har altid været Martin Hejlesens strategi at forhindre kritik, en strategi som han stadig konsekvent fører ud i livet, også efter dette forsvarsskrift, både på sin egen og Selvet.dk’s Facebook-vægge31, 32, 33, 34, 35. Selvet.dk er en af Danmarks mest populære hjemmesider for New Age disciple.36

Noget kunne tyde på, at det er den anden forklaring, der er den rigtige. Martin Hejlesen slår hele tiden på, også i sin ovenstående forsvarstale, at i hvert fald en stor del af den danske befolkning godt kan tænke selv, hvilket for ham er et stærkt argument for at benytte alternativ behandling, mere specifikt Martin Hejlesens produkter.

Men hvis danskerne godt kan tænke selv, hvorfor sørger Martin Hejlesen systematisk for, at hans nuværende og potentielle kundepatienter ikke får lov til at læse kritik af hans metoder på hans sociale medier? Han peger selv på, at der ikke i de fire år, hvor han har skrevet offentlige opslag på sin Facebook-væg, har været en eneste hændelse, hvor en eneste har givet udtryk for, at det har bragt nogen i fare. Det tror da pokker, hvis han fjerner al kritik!

Mere alvorligt er Martin Hejlesens påstand om, at han aldrig i sin ”praksis” har vejledt nogen til at undlade at søge læge, og han skulle heller aldrig have fortalt nogen, at han kunne helbrede deres sygdomme.

Det er muligt, at han aldrig ordret har sagt, at hans kundepatienter ikke skulle søge læge, men hans budskab er krystalklart, at det skal de ikke, tværtimod: Lægerne er med i Den Store Konspiration, frelsen får du hos Martin Hejlesen, så hvorfor skulle hans kundepatienter dog udsætte sig for deres egen læge? Man kan sagtens vejlede nogen til at undlade at søge læge, uden at sige det ordret.

Men det er lodret forkert, at Martin Hejlesen aldrig har fortalt nogen, at han kan helbrede dem fra den sygdom, som de har. Martin Hejlesens kundepatienter ”helbreder” heller ikke sig selv, de er fuldstændig afhængige af, hvad Martin Hejlesen fortæller dem, at de skal gøre. I de tilfælde, hvor det er Martin Hejlesen selv, der udfører bankeriet på meridianerne, er der bestemt ingen tvivl om, hvem der ”helbreder” hvem. Men igen ser vi benægtelsen af ansvaret: Hvis nogen har sagt, at Martin Hejlesen kan helbrede nogen, så er det de pågældendes eget ansvar. Martin Hejlesen tager blot æren implicit – og hæver selv pengene bagefter.

Konklusion

Er det farligt at følge Martin Hejlesens behandling? I bedste fald er det spild af penge. I værste fald kan det koste livet.

Kilder

 

 1. http://hsdp.dk/
 2. https://www.facebook.com/MartinHejlesenMETASpecialist/photos/a.185941055309209.1073741828.185917848644863/234499850453329/?type=3&permPage=1
 3. https://www.facebook.com/morten.elsoe.side/posts/skal-du-tage-mere-sol/826645184188979/
  http://www.mortenelsoe.com/podcasts/detoxdinhjerne/episoder/17-husk-solcreme
 4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/tro-ikke-vild-paastand-paa-facebook-solens-uv-straaler-giver-hudkraeft
 5. https://www.radio24syv.dk/programmer/24syv-morgen/28253897/dansker-i-athen-cirkus-dropper-dyr-gider-ikke
 6. https://www.radio24syv.dk/programmer/24syv-morgen/28266801/24syv-morgen-0705-25-07-2018
 7. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154597889988931
 8. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154747372748931
 9. http://hsdp.dk/mie-skov-bedste-danske-kvindelige-bordtennisspiller-nogensinde-olympiske-lege-vild-dans-soennen-benjamin-noah-diskusprolaps/
 10. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10155228562493931
 11. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154894198228931
 12. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154917389738931
 13. http://hsdp.dk/kokos-olie-nedbryder-93-tyktarms-kraeft-paa-faa-dage/
 14. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154167856568931
 15. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154103804298931
 16. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10154985967403931
 17. http://hsdp.dk/metasundhedsuddannelse-i-alicante/
 18. http://hsdp.dk/grundkursusmetasundhedmetamedicin/
 19. http://skepdic.com/chi.html
 20. http://hsdp.dk/tankefeltterapi/
 21. http://skepdic.com/thoughtfield.html
 22. http://skepdic.com/eft.html
 23. http://hsdp.dk/udvikling-og-helbredelse/
 24. http://hsdp.dk/eft-uddannelse-bootcamp-ved-martin-hejlesen/personlig-selvudvikling/
 25. http://hsdp.dk/webshop/metasundhed-emotionel-frihedsteknik/
 26. http://hsdp.dk/smerterne-forsvandt-12-aarig-dreng-blomstrende-parforhold/
 27. http://hsdp.dk/skjoldbruskkirtel-og-lavt-stofskifte/
 28. Link fjernet
 29. https://www.facebook.com/martin.h.jensen.108/posts/10155851414708931
 30. https://thetruthaboutcancer.com/sun-exposure-cancer/
 31. https://www.facebook.com/pg/Selvet.dk/about/?ref=page_internal