Af Claus Larsen og Mogens Winther

Indenfor de seneste år har interessen for astrologi tilsyneladende fået et nyt opsving. Vi lever i en tid, hvor mange gerne vil leve det perfekte liv, men samtidig anser både nutid og fremtid for usikker. Derfor synes det at ligge ligefor at se mod stjernerne, for at afkode, hvad fremtiden byder. Det er i hvert fald, hvad astrologerne lover os, at de kan.

Ugebladshoroskoper kan næppe sammenlignes med personlige horoskoper, selv om begge er lagt af professionelle astrologer. Hvor vidt man personligt ønsker at lade astrologer få magt over ens liv, er naturligvis op til en selv, men vil man acceptere, at ens arbejdsgiver lader en astrolog bestemme ens karriereforløb, måske helt uden selv at blive spurgt?

Hvis vi skal tage astrologerne på ordet, er dette virkeligheden for en stigende mængde danskere. Ifølge astrolog Henrik Bisbo kan astrologi pege på den fremtidige sammensætning af personale i danske virksomheder:

“Når man tolker et gruppehoroskop, er det vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er et personligt horoskop man tolker, men derimod en gruppe af mennesker og hvordan denne gruppe fremstår som en enhed udadtil såvel som indadtil.

Man kan godt adskille gruppen i dens bestanddele, altså de enkelte deltagere, og vurdere hvordan de fungerer sammen, men mere om det nedenfor.”

Note: Citatet stammer fra side 2 i linket. Man bladrer frem, ved at holde på piletasterne forneden til venstre i dokumentet.

Henrik Bisbo uddyber:

“Fra det enkelte menneskes forhold til sig selv til parforhold af enhver slags, hvordan dynamikken fungerer i større grupper både privat og arbejdsmæssigt. Der er næsten ingen grænser. ”

Hvad er astrologi for en størrelse?

For at forstå astrologiens væsen lad os derfor kaste et kort blik på denne tegning.

Jorden vandrer som bekendt en gang om Solen i løbet af et kalenderår. Den stjernehimmel, vi betragter om efteråret er ikke den samme som den stjernehimmel, vi kan se om foråret. Aktive amatør-astronomer vil vide, at solen i løbet af et år vandrer gennem de (cirka) 12 stjernebilleder man kalder “dyrekredsen”:

I rækkefølge, med angivelse af datoen:

1 Vædderen 21.03-20.04
2 Tyren 21.04-21.05
3 Tvillingerne 22.05-21.06
4 Krebsen 22.06-22.07
5 Løven 23.07-23.08
6 Jomfruen 24.08-23.09
7 Vægten 24.09-23.10
8 Skorpionen 24.10-22.11
9 Skytten 23.11-21.12
10 Stenbukken 22.12-20.01
11 Vandmanden 21.01-18.02
12 Fisken 19.02-20.03

Læs mere på EarthSky.org, “What is the zodiac?

Det astrologiske menneske


Træsnit, 1702

Man bemærker horoskopets første tegn, Vædderen, der hersker over menneskets hoved, derfor er det her vi skal finde de bedste direktører.

Og ellers bevæger vi os ned igennem kroppen. Tyren behersker menneskets strube, det er formentlig årsagen til at så mange astrologer roser tyren for dens sangstemme. Tvillingerne behersker armene, Krebsen behersker brystpartiet, og horoskopets sidste tegn, Fiskene, behersker fødderne.

Netop de personer, der fødes mens Solen befinder sig i Vædderens tegn – er, ifølge astrologerne, de fødte direktører :

“Som det første tegn i dyrekredsen vil du som vædder … vise vejen frem…” (AstrologyOnline.com)

“Dette tegn har et langt, bredt ansigt med en høj pande, og stærke, men alligevel fint formede træk. Øjnene er livlige og ofte dybtsiddende med markerede øjenbryn. Næsen er lige, og munden er bred.” … “Væddermanden er kendetegnet ved skarpskårne, bestemte træk og en mager muskuløs krop”…” (Zodiac 1991 7)

“Drenge født i dette tegn er ofte ledere af grupper og bander i skolerne…” (de Wohl 1951)

“Kollektivt arbejde passer dem ikke – medmindre de selv er lederne.” (de Wohl 1951)

“Mennesker født med solen i vædderens tegn siges at være dynamiske iværksættere, med tendens til kun at tænke på dem selv. De handler oftest før de tænker. Med Mars som hersker i tegnet er de udprægede konkurrencemennesker, og elsker sport.” (Helseforum.dk)

Tager vi derimod vinterens sidste stjernetegn, mens solen befinder sig i “fiskenes tegn” – står vi overfor den diametralt modsatte mennesketype. Den amerikanske succesastrolog Linda Goodman hævder ligefrem at stjernetegnet Fisken blandt astrologer kaldes for “skraldespanden”. (Goodman 1968 s.406)

Et fyldigt, rundt ansigt med brede kindben og en lav pande er typisk for Fiskene.” (Zodiac 1991)


Billedet viser en formodet Fisk på vej hjem fra arbejde.

Som Fisk er du prædestineret til at søge tilflugt i alkohol eller piller… Hvad løser det – Du bliver tyk eller syg, doven eller dum.” (O’Neil, “Dit Stjernetegn” 1998)

“Giv din (fiske)gæst et stort velkomstknus, for du har besøg af det mest sensitive og følsomme af alle stjernetegn … den vin, du serverer til maden bliver måske brugt som en flugtvej fra den virkelige verden …” (Giber 1996)

“Fiskedrengen er ikke særlig praktisk anlagt, og han har store problemer med sådan noget som ansvar og forpligtigelser. Det er ikke hans bord, og tvinges han til det, vil han forsøge at undslippe for enhver pris.” (Hørud 1997)

“Motto : “Jeg har ikke rigtig lyst i dag, og for resten skal jeg også noget andet…” (Jensen 1989, s. 35.)

Vægten er relateret til mave- og hofteregionerne, og meget passende går citaterne da også på, at personer i Vægtens tegn er overvægtige:

Vægtpigen er som regel noget buttet, fordi hun har en uimodståelig trang til at fylde sig med alle slags kager og chokolade. Det gør hende kun endnu mere feminin. Hun er noget dovent anlagt…” (Hørud 1997)

“…Et andet område, vægte bør være opmærksomme på, er deres vægt. De bliver meget tit fristet til at søge følelsesmæssig tilflugt i en æske chokolade…” (Zodiac 1991, s. 41)

Der er dog ikke megen støtte at finde hos politikerne. Emnet “Job-astrologi” eller “Erhvervsastrologi” har været diskuteret i Folketinget, tilbage i 1998, efter forespørgsel fra Niels Jørn Langkilde (C).

Tidligere har den internationale arbejderorganisation ILO udtalt sig imod denne type for medarbejder “undersøgelse” i denne publikation, “Protection of Workers Data” :

“National laws or regulations specifying the extent to which the consent of workers’ representatives or works councils is required and the requirements governing the administration of such tests (for example, that the tests be validated, that only specialists with certain qualifications conduct such tests, or that tests be part of an overall assessment by a qualified specialist) will supplement this provision of the code. In this regard, the use of astrology, graphology and the like should be precluded.”

Der er således berettiget tvivl om, hvorvidt det overhovedet er lovligt at udsætte personale og jobansøgere for dette pseudovidenskabelige vås.

NB

Det understreges, at ovenstående citater ikke er forfatternes egne fantasier, men citater fra i astrologiske kredse anerkendte astrologer. Skulle man være interesseret i yderlige eksempler, kan disse findes i disse artikler:

samt astrologikapitlet i “Politikens bog om det alternative”.

Kilder

  • Giber, Ole (1996): “Til middag med stjernerne”, interview/artikel i Århus Stiftstidende, 27.12., side 2.
  • Goodman, Linda (1968), s. 406.
  • Hørud, Susanne (1997): “Dit årshoroskop” – tillæg til Vi Unge, Forlaget Sesam, jan. 1997.
  • Jensen, Karl Aage( 1989): Astrologiens Verden, Gyldendal, 1989.
  • O’Neil, Dorothy (1998): “Dit stjernetegn”, Ude og Hjemme, nr. 29, s. 128.
  • de Wohl, Louis (1951): Astrologi, Westermanns Forlag, København.
  • “Zodiac”, (1991), s. 42.

Relaterede artikler