3af Claus Larsen og Mogens Winther

Hvis astrologien er sand, hvorfor så bekymre sig om noget som helst andet?

Den romerske orator Arellius Fuscus, der levede for 2.000 år siden, stillede dette skarpe spørgsmål som en kritik af datidens udbredte tro på astrologien som middel til at spå om fremtiden.

Spørgsmålet burde hænge på opslagstavlen hos enhver ansvarlig redaktør, inden man endnu engang sender redaktionens mest uerfarne praktikant på jagt efter spændende nyhedsstof fra ”Astrologisk Kongres”, der bliver afholdt den 19. til 21. maj 2023 i København1.

Her oplyses vi om, at ”en ny tid kalder på gammel visdom”, at ”astrologien er på hastig fremmarch i hele verden”, og at man kan opleve ”anvendt astrologi i alle dens afskygninger”.

Man kan være heldig og vinde en billet i en påskelodtrækning (ens købte billet bliver, i fald man er heldig, refunderet), hvilket jo er en ufrivillig morsom indrømmelse af, at man netop ikke kan forudse, om heldet tilsmiler en eller ej. Ellers kunne folk jo bare se i deres horoskop, om de ville vinde eller ej.

Visdom eller vås?

Hvad er det så for en gammel ”visdom”, de vise astrologer mener, at vi skal belemres med – endnu engang?

Intetsteds i programmet finder man fremlæggelser af videnskabelige undersøgelser, der underbygger overtroiske forestillinger om, at vores liv – og alt andet – bestemmes af vort solsystems planeters (og Solen selv) positioner på dyrekredsens stjernebilleder.

Til gengæld får deltagerne en sludder for en sladder om emner som ”Planetmeditation”, ”Synastri” og ”Arketypisk typologimodel”.

Og det lyder jo besnærende i en tid, hvor kriserne trænger sig på og usikkerheden blandt velfærdsdanskerne breder sig.

Vi lever heldigvis i en fri verden, hvor det helt er op til folk selv, om de vil fylde sig med astrologiske sukkergodter eller ej. Så kan det ikke være ligegyldigt, hvis nogle føler et behov for at astrologer bestemmer over deres liv?

Influencere, forlagsbranchen og modebranchen2 har i hvert fald fanget, at især unge kvinder kan lokkes til at tro på astrologisk nonsens. Den kreative klasse skal jo have noget at bruge overskudslivet til, og her er astrologerne mere end villige til at fodre fordommene om muligheder for et (endnu) bedre liv – som naturligvis helst skal iscenesættes på sociale medier.

Især Stenbukkepiger synes at være født til den nye Instagram-tid:

“Stenbukkepigen bruger utrolig mange penge på tøj og frisurer. Men hun ser da også forbløffende godt ud. Hun har ofte en slank skikkelse og kridhvide tænder. Stenbukkepigen tiltrækker mange drenge og ældre mænd.3

“Hvor spinkel kroppen end måtte være, er der altid en fasthed og pålidelighed over den, som antyder livsmod. Dens gang er adræt som en bjerggeds.4

Hvis astrologien kunne det, som astrologerne hævder, så ville astrologien jo ikke befinde sig i de skyggefulde yderrande af samfundet. Så ville astrologien udgøre den centrale del af alle beslutningstagere, lige fra lægerne, politikerne og det private erhvervsliv.

Men det er jo ikke tilfældet. Hvor den ”hastige fremmarch”, som vi igen og igen bliver foregøglet af arrangørerne, bliver af, er et godt spørgsmål.

Helt uacceptabelt bliver det, når astrologer uopfordret spår om uskyldige tredjeparter, der ikke har bedt om disse spådomme. Hvor mange jobansøgere er mon blevet frasorteret på grund af et uheldigt horoskop? Hvor mange ansatte er blevet fyret af samme årsag?

Svarene får vi næppe fra astrologerne selv og slet ikke fra virksomhedsledelserne, men vi må formode, at en sådan frasortering foregår, for ellers kan astrologerne jo ikke ”rådgive” virksomhedsledelserne på korrekt astrologisk vis, i en sådan grad at astrologerne proklamerer denne ”hastige fremmarch”.

Med mindre astrologerne lyver så stærk som en hest kan rende. Og det er jo ikke rart at tænke på.

Den virkelige verden

Men hvordan forholder den virkelige verden sig til det fordomsfulde sludder? Hvad siger loven?

Ifølge Datatilsynet kræver enhver behandling af personoplysninger en “behandlingshjemmel”. En behandlingshjemmel kan eksempelvis være samtykke fra den som personoplysningerne omhandler – den registrerede. Der kan efter omstændighederne også ske behandling på baggrund af den såkaldte interesseafvejningsregel. Der kan ske behandling på baggrund af interesseafvejningsreglen, når den dataansvarlige – arbejdsgiveren – har en legitim interesse i behandlingen af personoplysninger, som går forud for den registreredes interesse i at behandlingen ikke finder sted.

Er horoskoper så en “legitim interesse” i denne forbindelse?

Her er svaret stjerneklart:

“Det er Datatilsynets umiddelbare opfattelse, at en arbejdsgiver ikke kan videregive oplysninger om fødselstidspunkt og -sted til en astrolog uden samtykke fra den registrerede.”

Email fra Datatilsynet, 5. september 2022, j.nr. 2022-211-8700

Erhvervsastrologer og virksomheder handler altså i strid med Datatilsynet, hvis der lægges horoskoper om ansatte eller jobansøgere uden disses samtykke.

Hvad kan erhvervsastrologien så?

I programmet for astrologi-konferencen kan vi læse, at der er optræden fra hele to erhvervsastrologer. Pernille Bøge vil i foredraget ”Derfor er du i karrierekrise!” dele ud af sin 20+ års erfaring indenfor denne specifikke form for spådomskunst. Pernille Bøge bedriver ”astrologisk aktionsforskning indenfor erhvervsastrolog: Karrierehoroskoper, horoskoper for selvstændige, virksomhedshoroskoper samt team- og netværkshoroskoper.”

Henrik Bisbo, der er tidligere sømand, erhvervsmand og HR-chef, vil fortælle om psykologen C. G. Jung og dennes forhold til astrologien. Henrik Bisbo vil være læsere af Skeptica bekendt, da han i 2020 i et radioprogram på Radio 4 blev afsløret i på forhånd at have søgt informationer om studieværten, så dennes horoskop kom til at ”passe” på smukkeste astrologisk vis5.

Erhvervsastrologer kan således belære folk om, hvilken uddannelse de i virkeligheden skulle have taget baseret på hvor og hvornår man blev født.

I astrologien starter man med det gamle nytår, forårsjævndøgnet, der falder sidst i marts. Folk, der er født i dyrekredsens første tegn, vædderen, vil ”vise vejen frem”, og have en styrke, der udspringer fra hovedet, som det gamle diagram her viser.

Det næste tegn, Tyren, kendetegnes ved at beherske stemmeorganet. Det er her, vi ifølge astrologerne finder de bedste sangere.

”Fyldig stemmepragt, ofte god sangstemme, blød eller brølende6

Sådan skulle diverse legemsdele have hver deres astrologiske pendant (blindtarmen er åbenbart astrologisk stjernebillede-forældreløs). Når vi når til Skorpionen, har vi bevæget os ned til vores kønsorganer og tarmområdet. Det udlægger astrologerne til at betyde, at Skorpioner er gode sex-terapeuter eller WC-montører – altså blikkenslagere.

Når det hele går i Fisk

Det astrologiske år ender med Fisken, og her er det stik modsat vendingen ”Når enden er god, er alting godt”. I astrologien anses Fisk for ”skraldespandsmennesker7” med et noget usympatisk udseende:

 »Et fyldigt, rundt ansigt med brede kindben og en lav pande er typisk for Fiskene.8«

»Hovedet (er) noget for lille … Øjnene blaa, med et sløret Blik, undertiden Fiskeøjne9«.

»Som Fisk er du prædestineret til at søge tilflugt i alkohol eller piller… Hvad løser det – Du bliver tyk eller syg, doven eller dum.10« 

 

»Giv din (fiske)gæst et stort velkomstknus, for du har besøg af det mest sensitive og følsomme af alle stjernetegn … den vin, du serverer til maden bliver måske brugt som en flugtvej fra den virkelige verden …«11

 

»Et andet negativt træk ved Fiskene er deres selvbedrag og forvirring i deres måde at omgås sandheden på«12

 

»De er så godmodige, at de let bliver det man kalder tossegode, undertiden kan de tage, hvad der ikke tilhører dem, blot for at kunne give det bort.«

» — i intet andet tegn møder vi så mange selvmord. Og – dette er typisk for fiskenes tegn – ingen ved hvorfor han gør det.«13

 

»De værste Fejl hos disse Mennesker er deres Mangel på Initiativ, og deres sygelige Fantasi, samt deres stadige Frygt for at Livet skal gaa dem imod.«14

»Fiskedrengen er ikke særlig praktisk anlagt, og han har store problemer med sådan noget som ansvar og forpligtigelser. Det er ikke hans bord, og tvinges han til det, vil han forsøge at undslippe for enhver pris.«15

Ansætter man en Fisk, skal man derfor ikke forvente nogen større intellektuel indsats. Til gengæld er disse mennesker i følge erhvervsastrologerne selvfølgelig glimrende i fodarbejde, og således gode dansere. Glem dog alt om Instagram eller en karriere som model.

Noget må der jo være om snakken: Se bare den klassiske sketch med Dirch Passer og Ulf Pilgaard på DR, hvor fisken tramper (svømmer?) forvirret rundt.

Må erhvervslivet diskriminere?

Hvad erhvervslivet kan bruge denne absurde ”erhvervsastrologi” til, må stå som et åbent spørgsmål. Set med moderne øjne lugter det langt væk af den groveste diskrimination, hvilket burde få enhver virksomhedsleder til at flygte langt væk, hvis en astrolog viser sig i horisonten.

Skal vi tage astrologernes udsagn for gode varer, har det dog lange udsigter med at få fornuften ind i erhvervslivet. Da forfatter og journalist Øjvind Kyrø for 20 år siden stod bag en række tv-udsendelser, hvor clairvoyante, ansigtslæsere, jordstrålemålere og astrologer blev testet for deres okkulte evner, skabte det vild opstandelse i den okkulte lejre, da samtlige deltagere fejlede med et brag, på trods af, at de ville have vundet den nette sum af en million amerikanske dollars.

Man må håbe på, at de – efter alt at dømme ganske få – virksomheder, der forfalder til dette overtroiske nonsens, husker på, at de ud over det moralske ansvar over for de ansatte og jobansøgere, også har et juridisk ansvar over for aktionærerne. Hvordan kan markedet overhovedet tage en virksomhed seriøst, hvis den anvender astrologi?

Et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man forlader sig på astrologien, er Robert Citron, en amerikansk skattemedarbejder, der i 1994 fik Orange County, Californien, til at gå bankerot, fordi Citron tabte enorme summer af kommunens penge på astrologi-bestemte investeringer16.

Måske er det i virkeligheden derfor, at det er så svært at få ud af astrologerne hvilke virksomheder, de har haft som kunder. Det er ikke fordi antallet af virksomheder er småt, eller at resultaterne synes at forsvinde ud i verdensrummet, det skyldes måske at virksomhederne bryder loven – i fald de ikke spørger om samtykke fra ansatte og jobansøgere.

Som Øjvind Kyrø skrev for nylig i en spydig Facebook kommentar:

”Randi er nu død. Men han var en stjerne, som jeg samarbejdede med og tilbød 1 mio dollars i DRtv -serien “Fornemmelse for Snyd”, for 20 år siden, hvis danske okkulte “medier” kunne snakke med de døde, bevise at horoskoper kunne udsige noget om ens fortid eller fremtid, endsige finde jordstråler, eller ansigtstræk, der afslørede, om man fx havde diabetes.

Men danske journalister kolporterer den dag i dag ukritisk budskaber fra disse charlataner”

Kilde: Øjvind Kyrø, Facebook

Desværre har avisredaktionerne ikke lært lektien, men bruger stadig journalistiske kræfter på ukritisk at dække og dermed udbrede astrologernes fupmageri. Hvornår sender de en journalist til at dække fx denne astrologiske kongres på saglig, kritisk vis?

 

Er dine fødselsdata blevet videregivet til en astrolog uden din tilladelse?

Klag til Datatilsynet.

Læs mere om dine rettigheder på
Europakommissionens hjemmeside
om beskyttelse af personlige data.

 

Kilder

 1. Alletiders Astrologi
 2. Berlingske, 22. april 2021
 3. Dit årshoroskop, Vi Unge, januar 1997, Susanne Hørud
 4. Zodiac, Wangels Forlag, 1991, s. 41
 5. Astrologen så det i stjernerne (eller Google)!, Skeptica.dk
 6. Astrologiens Verden, Gyldendal, Karl Aage Jensen, 1989, s.104
 7. Sun Signs – How to Really Know Your Husband, Wife, Lover, Child, Boss, Employee, Yourself, Linda Goodman, 1968, s. 406
 8. Zodiac, Wangels Forlag, 1991, s. 42
 9. De 12 Mennesketyper, Nyt Nordisk Forlag, s.61
 10. “Dit Stjernetegn”, Ude og Hjemme, nr. 29, s. 128
 11. “Til middag med stjernerne”, interview/artikel i Århus Stiftstidende, 27.12.1996, s. 2
 12. Zodiac, Wangels Forlag, 1991, s. 94
 13. Astrologi, Westermanns Forlag, 1951, s. 129
 14. De 12 Mennesketyper, Nyt Nordisk Forlag, s. 63
 15. Dit årshoroskop, Vi Unge, januar 1997, Susanne Hørud
 16. Robert Citron, Wikipedia