af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2010

Se her den gamle blog med Para-nyt.

Vær velkommen 2010
8730_01Så svandt året 2009, ja et helt årti er gået siden hysteriet omkring årtusindskiftet. Et årti der er blevet omtalt som nullererne. Vort århundrede er nu i teenageårene, med al den ballade dét kan medføre. Den første hurdle er blevet bogmærket – det bliver år 2012 flippet. Men først skal vi lige omkring en fredag den 13. august 2010. Det er iøvrigt en kraftig tilbagegang, for i 2009 havde vi tre af slagsen.

Nullerne blev heller ikke det årti hvor vi fik besøg fra rummet, året hvor UFO’er (uidentificerede flyvende objekter) blev til IFO’er (interplanetariske flyvende objekter). I mere end to menneskealdre er ufoer forblevet ufoer alene af den grund at der findes ufoer!

Den legandariske astronom Carl Sagan har en gang sagt noget i stil med, at såfremt ufoer er 1) besøgende rumfartøjer eller 2) et fænomen i form af ønsketænkning og menneskelig hjerneaktivitet, så er det under alle omstændigheder noget der er et studium værd. Lad 2010 blive året vi intensiverer studiet af punkt 2.

Ellers er der ikke rigtig nogen der ved hvad 2010 vil bringe, måske lige bortset fra John Braad og Bodil Cath som deltog i Anders Lund Madsens Talkshow (genudsendes 5. januar).

John (der ser alt) Braad fra ugebladet Hjemmet kunne som synsk fortælle at H1N1 – altså øf-øf-influenzaen – er på retur. Det var vist det mest væsentlige i det indslag. Vi andre har læst det i aviserne et par dage før. Og Bodil Cath kunne – med reference til en astrolog – berette om et baby-kapløb i kongehuset. Heldigvis har man to fødedygtige prinsesser og to potente prinser, ellers ville en sådan forudsigelse være langt ude i hampen.

Cath’en var et godt indslag og hun fik med distance til emnet og med humor bragt Anders Lund Madsen lidt ud af fatning. Den sekvens er bestemt et gensyn værd.

Ellers kan man vel med en vis banal sikkerhed spå, at verden fortsat vil være præget af krig og ufred, terror, togforsinkelser, kriminalitet, arbejdsløshed og klimadebat. Det sidstnævnte har foranlediget den første skeptica-artikel i år fra Mogens Winther.

Selv bor jeg 8 meter over havets overflade, lokalt repræsenteret ved Horsens Fjord. Jeg har en ansøgning liggende klar til Teknisk Forvaltning om bygning af en bådebro ud til Bækkelund, når der alligevel er gået Atlantis i genboerne på vejen. Inspireret af dette vil undertegnede gerne aktivere læserne med dette spørgsmål:

Hvor vil du slå dig ned som klimaflygtning, når isen på polerne og Grønland er borte, og det er slut med Hjemis optimistiske bimlen?

Send blot en kommentar – gerne begrundet – med din kommende destination. Tænk kreativt, f.eks. Kyst Fløyen i Norge.

Godt nytår
Willy Wegner

Skal vi glemme ginkgo biloba?

Ginkgo biloba er er vidundermiddel der efter sigende hjælper på hukommelsen:

”Ginkgo har vist sig at have en yderst gavnlig effekt på de symptomer, der opstår som følge af aldersbetinget nedsat blodgennemstrømning i hjernen; det er symptomer som hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, svimmelhed, øresusen, træthed og hovedpine – ikke mindst hos ældre mennesker.” http://www.webwitch.info/Urter/ginkgo_biloba.htm

Læs også her:
http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/N%C3%B8genfr%C3%B8ede,_generelt_og_systematisk/Ginkgo_biloba

Vidundermidlet er nu blevet undersøgt videnskabeligt. Om undersøgelsen udover hukommelsesbesvær også har omfattet susen for ørerne osv., kan jeg ikke umiddelbart læse, men:

Vores undersøgelse er skuffende nyt, siger Steven DeKosky fra University of Virginia School of Medicine. Det mest positive forskerne fandt frem til med hensyn ginkgo var at det er uskadeligt.

Læs mere her: http://www.usatoday.com/news/health/2009-12-30-ginkgo30_ST_N.htm
Og: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091229164938.htm
Og: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/302/24/2663

Konspirationsteorier, en omsiggribende fritidssyssel

”Autoriteterne, myndighederne, videnskaben og så fremdeles holder noget skjult! Det hverken kan eller vil jeg leve med – jeg vil vide Sandheden!” Se, sådan taler en rigtig mytoman eller konspirationsmager.

Der er mange elementer involveret, eksempelvis: meglomania, paranoia, og lemmingeeffekt.

Meglomania, eller storhedsvanvid, er rodfæstet hos mennesker der kender Sandheden og vil overbevise alle andre vildførte eller tvivlrådige om, at de bør adoptere den eneste sandhed om dette eller hint – ja – for der er jo mange skjulte sandheder.

Elvis lever! Det er en påstand, – en sandhed, der har floreret i mange år. Adolf Hitler var også i live i Sydamerika i mange år, endda langt ud over den normale biologiske alder. NASA har aldrig landsat astronauter på Månen, det er en lodret løgn siger konspirationsmagere.

Senest har der igen i dagpressen været artikler om, at det var USA’s egne myndigheder der stod bag 911-indflyvningen til World Trade Center og tårnenes kollaps. Sikke’n nyser!

Læs artiklen ”Konspirationen om det 7. tårn” af Henrik Kaufholz i Politikens 3. sektion den 7. februar 2010. En knapt så udførlig udgave finder du her http://politiken.dk/udland/article895467.ece i avisens netudgave og også citeret her http://jp.dk/indland/article1972135.ece. Sidstnævnte har dog mest fokus på hvad kendisser mener om sagen, hvilket i sig selv er ret ligegyldigt.

Papirudgaven fra Politiken er så absolut at foretrække. Her finder du også de mere kritiske kommentarer fra David Aaranovitch (forfatter til ”Voodoo Histories”), Dan H Andersen (Skepticas presseliste) og professor i fysik Per Hedegård (professor i fysik fra Niels Bohr Instituttet).

Det bliver ikke det sidste vi kan læse om denne konspirationsteori. Der er varslet en pressekonference i San Francisco den 19. februer i år hvor kravet om ”sandheden om 11.9.” vil blive fremsat.

Indtil da kan du passende læse artiklen ”New World Order på Rådhuspladsen” her på Skepticas hjemmeside: http://skeptica.dk/artikler/?p=8427